Wie beslist om zelf een franchisenetwerk uit te bouwen, investeert heel wat energie in de opstart en uitbouw van de onderneming. En dan worden de bijkomende risico’s wel eens over het hoofd gezien. De impact op de eigen financiën en op het gezin kan nochtans groot zijn. Maar waar moet ik als franchisenemer op letten? Met deze tips beschermt u zowel uw gezin, uw onderneming als uzelf.
Wanneer een startend franchisenemer arbeidsongeschikt wordt, kunnen de gevolgen behoorlijk groot zijn. Niet alleen valt de drijvende kracht van de onderneming weg, ook de inkomsten van de franchisenemer krijgen een fikse deuk. De uitkering bedraagt in veel gevallen dan ook niet meer dan 1000 euro per maand. Het is daarom aan te raden om van bij de start een gewaarborgd inkomen op te starten. Zo blijft het gezinsinkomen alvast veilig.
Verder kan het interessant zijn om u in te dekken tegen de kosten als gevolg van een ziekte of ongeval. Een hospitalisatieverzekering kan in dit geval een oplossing bieden. Hierin kunnen ook de gezinsleden worden opgenomen. Ten slotte kan ook het pensioen van bij de start al worden opgebouwd op een fiscaal interessante manier.
Daarnaast kunnen ook de gevolgen voor de vennootschap ingedekt worden dankzij de zogenaamde omzetverzekering. Hierdoor krijgt de vennootschap voldoende middelen binnen om een eventuele periode van arbeidsongeschiktheid van de zaakvoerder te overbruggen.
Stel dat u als franchisenemer komt te overlijden, dan valt een deel van het gezinsinkomen onherroepelijk weg. Omdat de opstart van een franchisenetwerk vaak gepaard gaat met investeringen en bijhorende kredieten, kan een overlijden ervoor zorgen dat de nabestaanden of onderneming met schulden achterblijven. Met de juiste verzekering kunt u uw gezin en onderneming hiertegen beschermen. Wie dus met een gerust hart wil ondernemen, kan dankzij een beperkt bedrag per maand heel wat risico’s indekken.